Gayrimenkulde Doğru Adres

Big Data

Big Data (Büyük Veri) Nedir?

 

 

Türkçenin azizliğine uğramış kelimelerden olan Big Data (Büyük Veri).  

Verilerin analiz edilmesi, sınıflandırılması, işlenmesi ve böylelikle bir veri yığını halinde değil anlamlandırılmış bir halde kullanılabilir bir bilgi kaynağına dönüştürülmesine ve bu bilgilerin hepsine yani totaline Big Data deriz.

 

İnternet kullanan her bireyin büyümesine ve gelişmesine katkı sağladığı büyük veri; gözlemlerden, araştırmalardan, arama motorlarından, bloglardan, forumlardan, sosyal medyadan ve diğer birçok kaynaktan elde edilen verilerin anlamlı ve işlenebilir hale getirilmiş biçimine denir. Aslında Fintech , ProphTech gibi teknolojilerde big data kullanılır. Buraya Tıklayarak Big Data Kullanan diğer teknolojileri de görebilirsiniz.

 

Büyük Veri Nasıl Kullanılır ?

 

Büyük veri, özellikle firmaların müşteri davranışlarını inceleyerek doğru kararlar almalarına ve stratejiler geliştirmelerine önemli katkılar sağlar. Eldeki veriler en sade ve işlenebilir hale getirildikten sonra, karşılaştırma yöntemi kullanılarak bu verilerin birbirleriyle olan ilişkileri incelenir ve aralarındaki bağlantılar ortaya çıkartılır. Bu sayede, alınacak olan kararların sonuçlarını önceden kestirmek mümkün olur.

 

 

Büyük Verinin Kullanım Alanları

                 

 

Büyük veri, başta bankacılık gayrimenkul veya emlak ve perakende sektörü gibi müşteri davranışlarının ve ilgi alanlarının çok fazla önem taşıdığı ve takip edilmesinin gerektiği sektörler olmak üzere her alanda kullanılabilmektedir. Son yıllarda büyük verinin önemi devletler tarafından da anlaşılmış ve çeşitli alanlarda kullanılmaya başlanmıştır. Sağlık alanında; hastalıkların erken teşhis edilmesi ya da ilaç geliştirilmesi gibi konularda kullanılan büyük veri, suçları önlemek amacıyla ya da eğitim sisteminde geliştirmeler yapmak amacıyla da kullanılabilmektedir.

Tabiiki bu sistem veya bu teknoloji ülkemizde çok yaygın olmamakla birlikte çok az kişiler ve şirketler tarafından kullanılıyor.

 

Büyük veri beş ana bileşenden oluşmaktadır. Bunlar şunlardır:

 

  • Volume (Hacim): Verinin miktarı için kullanılan terimdir. Bu veri miktarı işlenen veriye göre artıp azalmaktadır. Geçtiğimiz 10 yılda veri miktarı 40 kattan fazla bir artış göstermiş fakat veri depolama için yapılan harcamalar ise 1,5 kat artmıştır. Bu durum, elde edilen verinin doğru ve verimli şekilde depolanması için çok iyi bir kurgulama gerektiğini ortaya koymaktadır.

 

  • Velocity (Hız): Verininin alınma ve işlem yapılma süresine hız denir. Hız oranı ne kadar yüksekse o kadar değerlidir. Günümüzde gerçek zamanlı hızla çalışan birçok cihaz bulunmasının sebebi hızın önemli bir bileşen olmasıdır. Gün geçtikçe artan teknolojik imkanlar, elde edilen veri miktarının, yapılacak işlem sayısının ve çeşitliliğinin de aynı şekilde artmasına neden olmaktadır.

 

  • Variety (Çeşitlilik): Veri türünün birden fazla olması çeşitliliğine örnektir. Örneğin bir metin ve ses iki veri türüdür. Üretilen verilerin büyük bir kısmı, birbirinden farklı formata sahiptir. Telefonlardan, tabletlerden, bilgisayarlardan; farklı işletim sistemlerinden ya da dillerden gelen veriler birbirinden farklı formatların ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

 

  • Verification (Doğrulama): Son zamanlarda çıkan veri güvenliğini ifade eden bir terimdir. Bu terim doğrultusunda verinin kimler tarafından görünüp işlenebileceği, verinin doğruluğu konuları ele alınmaktadır. Verilerle ilgili son yıllarda öne çıkan bir diğer konu, veri güvenliği ve doğruluğu olmuştur. Elde edilen verilerin kimler tarafından ve hangi şartlarda görüntüleneceği, bu verilerin hangilerinin gizli kalması gerektiği konuları, üzerinde dikkatle çalışılması gereken konulardır.

 

  • Value (Değer): Veri anlamlı olduğu kadar değerlidir. Değerli olan veri de kuruma değer katar. Kurumun ihtiyacını karşılamayan gereksiz veri yığınları değersizdir. Büyük veri ile ilgili en önemli bileşen, değerdir. Elde edilen ve işlenen veriler, kuruma değer kattığı sürece anlamlıdır. Bu nedenle, büyük verinin analizinin ve simülasyonlarının doğru şekilde kurgulanması ve büyük veriyi kullanan kuruma fayda sağlaması öncelikli olarak ele alınmalıdır.

 

Evin içine girdiğimizde ışığın otomatik olarak yanması, akıllı robot süpürgelerinin evin her alanın haritasını çıkarıp temizlik yapması kullanım alanlarına örnek olarak verilebilir. Gerek günlük yaşantınızda gerekse de iş hayatınızda işinizi kolaylaştıracak büyük veri oldukça önemli bir yere sahiptir. Teknolojinin giderek gelişmesi ve genişlemesiyle birlikte kullanım alanlarında artış görülmesi muhtemeldir.

Haberdar Olun

Soru Cevap ile Yeni Ev Kampanyası , Kök tapu , Düşük faiz , Uzun Vade , Kolay Ödeme , Belediye İmarları Nasıl Yapılır? , Raiç Bedel Nedir Nasıl Yapılır ?